Niveau 1

KREDSLØB OG KONTAKTER

Denne side giver en forståelse af kredsløb. Der en række opgaver nedover siden. De er markeret med lyserød. Feltet med, hvad du skal bruge til at arbejde med øvelserne her på siden, er også markeret med lyserødt. Øvelserne her på siden er simple øvelser, der giver en grundlæggende forståelse af den enkelte komponent og kredsløb. God fornøjelse.

Når man begynder at koble komponenter til Micro:bitten, er det vigtigt at have en grundlæggende forståelse for kredsløb. For at komponenterne "får besked" om, hvornår de skal aktiveres, skal der være gennemgang i kredsløbet. Komponenterne skal tilsluttes de pins, der er defineret i koden som inputs og outputs.

Her er lavet et eksempel med en elektronisk spåkone. Du kan spørge spåkonen om JA-NEJ-spørgsmål, og hun svarer, når der er gennemgang i kredsløbet. Spåkonen er lavet ud fra et tilfældigt valg mellem tre muligheder og en simpel logik ,der viser mulighederne JA, NEJ og MÅSKE.

DU SKAL BRUGE

  • Makecode

  • 1 Micro:bit

  • Kabler med krokodillenæb i hver ende (fra komponentsættet)

  • Forskellige ting der er ledende og ikke ledende

Se komponenter fra sættet nedenfor

Kabel med krokodillenæb

Ting der er ledende

Ting der ikke er ledende

Øvelse

  • Diskuter hvad koden, der er afbilledet ovenfor, gør

  • Lav koden

  • Lav en kontakt/afbryder, der virker, når I bruger den som en del af kredsløbet. Tænk over/undersøg, hvad der er ledende

  • Prøv evt. at lave forskellige kontakter/afbrydere

Brug dig selv som kontakt

Du kan bruge dig selv som en del af kredsløbet. Når du henholdsvis slipper og tager fat i pin 0 (med denne kode) og GND (ground) er du kontakten/afbryderen i kredsløbet.

Brug en banan som kontakt

Du kan bruge en banan som en del af kredsløbet. Du kan også bruge andet frugt uden for tyk skrald. Bananen kan også være kontakten. Når du henholdsvis kobler banan til og fra pin 0 (med denne kode) og GND (ground), er bananen kontakten/afbryderen i kredsløbet. Prøv evt. at koble bananen og dig selv, så du holder pin 0, og bananen er forbundet til GND - Prøv nu at tage fat i bananen.

Kontakt: Søren Knudsen, sknu@pha.dk, 72 48 19 41